Opeens Had Ik Het ... over treinen en ander openbaar vervoer, sinds 2003


Forumoverzicht  • Bus, tram, metro en overig OV  • Bus, tram, metro en overig OV in het buitenland
   
Registreren
 
 
 

Opeens Had Ik Het ... over treinen en ander openbaar vervoer, sinds 2003

'Hermes BV betrokken bij Israëlische bezetting'

Nieuws, vragen en discussies over het bus, tram, metro en het overig OV in het buitenland.

Plaats een reactie

Bericht 'Hermes BV betrokken bij Israëlische bezetting' door Nieuws » wo 02 nov 2011 13:20

'Hermes BV betrokken bij Israëlische bezetting'

2 november 2011

Wat is de bewering?
‘Hermes Openbaar Vervoer BV is betrokken bij de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever.’

Wie zeggen dat?
Een Ander Joods Geluid (EAJG) en United Civilians for Peace (UPC). UPC is een samenwerkingsverband tussen ICCO, Cordaid, IKV Pax Christi en Oxfam Novib.

Waar zeggen ze dat?
Tijdens een hoorzitting van het College van Bestuur van de Stadsregio Arnhem Nijmegen afgelopen maandag.

Hoe zat het ook alweer?
Het College van Bestuur van de Stadsregio Arnhem Nijmegen zegde in juli vervoersbedrijf Hermes toe dat het vanaf eind 2012 het openbaar vervoer in de stadsregio mag verzorgen. De concessie ter waarde van ongeveer een miljard euro duurt van 2013 tot 2023 en betreft trein-, bus- en Stadsregio Taxivervoer. EAJG en UPC maken bezwaar tegen de aanbesteding, omdat Hermes de Nederlandse dochteronderneming is van Veolia/Transdev, een Franse multinational.

Veolia/Transdev is betrokken bij de ontwikkeling van een sneltram die Israëlische nederzettingen rond Oost-Jeruzalem met het westelijke stadsdeel verbindt. Volgens EAJG en UPC profiteert Hermes via moederbedrijf Veolia van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Dit zou in strijd zijn met het internationaal recht en met internationaal beleid om een werkbare tweestatenoplossing tot stand te brengen, waaraan ook Nederland zich heeft gecommitteerd.

Wat is waar?
Volgens het internationaal recht en de Geneefse Conventies zijn de Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden en de annexatie door Israël van Oost-Jeruzalem illegaal. Als partij bij deze Conventies en bij het Handvest van de Verenigde Naties is Nederland verplicht de naleving van deze verdragen door medepartij Israël te verzekeren. Ook Veolia/Transdev moet als multinational de internationale mensenrechtenverdragen respecteren en zich ervan vergewissen dat zij niet medeplichtig worden aan schending van de mensenrechten in de landen waar zij opereert.

Voor de aanleg van de light rail tram tussen West-Jeruzalem en de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied is privéland onteigend van Palestijnse families. De aanleg en exploitatie van infrastructuur die Israël blijvend verbindt met bezet Oost-Jeruzalem en joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever is bovendien een investering in het bestendigen van de bezetting en ?annexeert Israël de facto de nederzettingen bij Israël proper. Ook de Israëlische grip op bezet Palestijns Oost-Jeruzalem wordt er door vergroot. Voormalig premier Ariel Sharon zei al in 2005 dat de sneltram ‘Jeruzalem voor eeuwig als hoofdstad van het Joodse volk zal behouden, de onverdeelde hoofdstad van de staat Israël’. De Palestijnen willen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een eigen Palestijnse staat.

Vanwege zijn controversiële werkzaamheden in de bezette gebieden verloren Veolia en haar dochterondernemingen sinds 2009 al omvangrijke contracten in de steden Stockholm, Bordeaux, Lille, Londen, Edinburgh en Melbourne. In Nederland hebben de banken ASN en Triodos hun samenwerking met Veolia opgezegd.

Eindoordeel
Hermes is een volle dochter van het internationaal opererende Franse transportbedrijf Veolia. Hoewel Hermes zelf niet rechtstreeks is betrokken bij de aanleg van de sneltram op de door Israël bezette Palestijnse gebieden, profiteert de onderneming daar via moederbedrijf Veolia wel van. De bewering is waar.

Bron: De Pers

Nieuws
Medewerker Forum
Berichten: 15377
Geregistreerd: wo 19 maart 2008 14:12
Ontvangen Bedankjes: 3 keer
 

Plaats een reactie

Keer terug naar Bus, tram, metro en overig OV in het buitenland

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


cron