Opeens Had Ik Het ... over treinen en ander openbaar vervoer, sinds 2003


Forumoverzicht  • Verhalen, reportages en meer  • Beste Reiziger
   
Registreren
 
 
 

Opeens Had Ik Het ... over treinen en ander openbaar vervoer, sinds 2003

De Reizigerscolumn: #5 Treinen tussen Hengelo en Poznan 2

De beste bijdragen van Reizigers

Plaats een reactie

Bericht De Reizigerscolumn: #5 Treinen tussen Hengelo en Poznan 2 door Redactie » ma 31 okt 2011 12:43

[center] Afbeelding
In De Reizigerscolumn is er plaats voor de avonturen die reizigers meemaken in het Openbaar Vervoer.
De ene belevenis is de andere niet; iedereen maakt iets anders mee! Een kijkje in de avonturen van een reiziger.
[/center]
Voorgaande delen:
Deel 1: Perrondiven
Deel 2: Oud ontmoet jong
Deel 3: Treinen tussen Hengelo en Poznan 1
Deel 4: Gestrand

We zijn hard op zoek naar mensen die ook een (of meerdere) column(s) willen schrijven voor De Reizigerscolumn, want we raken door onze voorraad heen! Interesse? Stuur dan een Persoonlijk Bericht naar Mikos of kijk in dit topic.

Treinen tussen Hengelo en Poznan voor de val van de ‘muur’ (2)

Al sinds de jaren ’80 kom ik in Poznan, in die periode kwam ik soms met de auto en soms met de trein.
In mijn tweede deel van deze column benoem ik enkele belevenissen in onchronologische volgorde met betrekking tot de treinreizen die ik maakte voor de val van de ‘Berlijnse muur’.


6e wat bij mij op komt
Iedere keer als ik naar Poznan ging had ik vele tassen en koffers met spullen om mee te nemen, dit keer had ik er negen. Wat ik in de coupé kon stoppen deed ik en de rest stond in het gangpad, zo gestapeld dat ik het in het oog kon houden en het smalle gangpad zo smal maakte dat anderen er net nog langs konden lopen.
Een uurtje voordat wij bij het station in Poznan aankwamen begon ik de tassen en koffers één voor één naar de uitgang te brengen. Doordat hier en daar mensen in het gangpad stonden om hun benen te strekken, sigaretje te roken of een wodkaatje te drinken, duurde het ook bijna een uur voordat ik mijn hele hebben en houden netjes bij de uitgang had geposteerd. Hier en daar kreeg ik wel kwade blikken, omdat vanuit het gangpad iedereen nu moest wachten om uit de trein te komen totdat ik mijn ‘blokkade’ op het perron had gezet.

7e wat bij mij op komt
De trein is gestopt in Poznan en deze keer heb ik 7 koffers en tassen bij mij, sommige tassen waren zo groot dat ik makkelijk iemand erin had kunnen meenemen. De deuren van de trein gaan open en er staan een vracht taxichauffeurs klaar om hun diensten aan te bieden, mijn (toen nog aanstaande) schoonfamilie zag ik zo snel niet staan. Beleeft wimpelde ik de taxichauffeurs af en begon de tassen uit de trein te tillen op het perron. Een chauffeur pakte mijn tassen, ik gaf een beetje boos aan dat ik geen taxi nodig had. Wat bleek, hij was gewoon vriendelijk en zette mijn tassen wat verder op het perron zodat anderen ook snel de trein konden verlaten. Ik schaamde mij voor mijn reactie.

8e wat bij mij op komt
De trein rijdt van Poznan naar Hengelo en wij gaan richting West-Berlijn. De coupé moest ik delen met 5 Poolse jonge mannen. Op een gegeven komt er een Oost-Duitse douanier en wij moesten de coupé verlaten. De douanier ging in de coupé zitten en de eerste van de Poolse mannen moest naar binnen. Hij moest al zijn tassen openen en alles laten zien wat hij bij zich had. Sloffen sigaretten en flessen drank kwam tevoorschijn. Na het betalen van een boete mocht hij weer naar buiten en Poolse man nummer 2 was aan de beurt. Zo ging de douanier iedereen bij langs en iedereen kreeg een boete. Zelf begon ik hem al te knijpen want ik had wat kristal en vergulde lepeltjes meegekregen. Als laatste was ik aan de beurt, de douanier keek in mijn paspoort, kijkt naar mij en ging weg. Nooit weer gezien. De Poolse mannen begrepen er niets van, ik ook niet trouwens.

9e wat bij mij op komt
In de jaren ’80 moest je nog per dag, naar ik meen, 36 D-mark per dag dat je in Polen was geld omwisselen in zlotys bij de Orbis. Ik had dat een keer niet gedaan en werd op de terugreis door de Poolse douane gecontroleerd. Hij boos dat ik het niet had gedaan en schreef een heel verhaal in het Pools in mijn paspoort. Doordat mijn paspoort door al die reizen toevallig vol was met stempels en visa was ik toch al genoodzaakt om een nieuw paspoort aan te vragen bij het gemeentehuis en heb er nooit meer wat van gehoord. Van mijn Poolse medepassagiers kreeg ik wel te horen dat wat er stond niet goed was. Helaas heb ik mijn oud paspoort niet meer, moest het inleveren toen ik een nieuw paspoort aanvroeg.

10e wat bij mij op komt
Ik was weer op weg van Poznan naar Hengelo en de trein reed inmiddels weer in de DDR. En daar kwamen ze weer, de douane. In de coupé bij mij kwam een jonge douanier zitten en controleerde de paspoorten en een enkele tas. De coupé naast ons was een vrouwelijke douanier met een krukje voor de ingang gaan zitten en liet alle tassen en koffers controleren. De douanier die bij ons kwam zitten begon een praatje en het werd gezellig, wat drinken erbij en moppen vertellen. De hele tijd hield hij zijn vrouwelijke collega in de gaten en baalde dat ze zolang bezig was, waarbij het woord scheisse regelmatig door hem gebezigd werd. Zo hebben wij gezellig een dik uur bij gekletst terwijl in de coupé naast ons de ene boete na de andere door de vrouwelijke douanier werd uitgeschreven.

Polencafé
Kijk voor meer informatie en verhalen over Polen op het Polencafé forum. Daar zijn beide columns eerder al geplaatst.
_____________________________________________________________
De Reizigerscolumn is de nieuwe rubriek waarin het verhaal van de reiziger centraal staat. Maak jij ook geregeld iets mee tijdens je reizen met het OV en wil je daar (eventueel anoniem of eenmalig) over schrijven in de Reizigerscolumn? Stuur dan een Persoonlijk Bericht naar Mikos of kijk in dit topic.
Reacties op de Reizigerscolumn zijn welkom in het topic!

Redactie
Medewerker Forum
Berichten: 135
Geregistreerd: vr 10 nov 2006 21:19
 

Plaats een reactie

Keer terug naar Beste Reiziger

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast