Opeens Had Ik Het ... over treinen en ander openbaar vervoer, sinds 2003


Forumoverzicht  • Treinen  • Goederenvervoer
   
Registreren
 
 
 

Opeens Had Ik Het ... over treinen en ander openbaar vervoer, sinds 2003

Kort nieuws: Goederen

Nieuws, vragen en discussies over het goederenvervoer per spoor.

Plaats een reactie

Bericht Kort nieuws: Goederen door Nieuws » zo 01 jan 2012 01:00

Korte nieuwsberichten over het goederenvervoer uit 2011 en eerder zijn hier te vinden.

In dit topic is plaats voor alle korte nieuwsberichten over het goederenvervoer en aanverwante discussies daarover.

Nieuws
Medewerker Forum
Berichten: 15377
Geregistreerd: wo 19 maart 2008 14:12
Ontvangen Bedankjes: 3 keer
Bericht Re: Kort nieuws: Goederen door Nieuws » di 24 jan 2012 13:44

Bloemen per trein naar Spanje

24 januari 2012

In navolging op bloementransport naar Polen, afgelopen najaar, is Spanje de nieuwe railbestemming voor de Nederlandse tuinbouw.

De pilot naar Polen was zo’n succes dat een vervolg niet uit kon blijven. Het project Greenrail 3 wordt gedragen door FloraHolland en de VGB.

FloraHolland en drie exporteurs gaan bij het Productschap Tuinbouw aankloppen voor subsidie. Aangezien het PT duurzaamheid en CO2-reductie hoog in het vaandel heeft staan, wordt verwacht dat een subsidie zal worden toegekend. De bloementrein zal via West-Frankrijk rijden naar Valencia en Bilbao. Van daaruit gaan waarschijnlijk als retourvracht groente en bloemen mee terug naar Nederland.

Bron: AGF

Nieuws
Medewerker Forum
Berichten: 15377
Geregistreerd: wo 19 maart 2008 14:12
Ontvangen Bedankjes: 3 keer
Bericht Re: Kort nieuws: Goederen door Nieuws » di 24 jan 2012 14:00

Tijdelijke spooroplossing voor defecte sluis

24 januari 2012

ALMELO - Spoorbeheerder ProRail en de gemeente Almelo hebben een noodoplossing bedacht voor bedrijven langs het Twentekanaal, die nu al wekenlang zijn gedupeerd doordat de sluis bij Eefde buiten gebruik is.

Vanaf woensdag rijden dagelijks twee of meer treinen tussen Rotterdam en een tijdelijke laad- en losplaats in Almelo, zo heeft ProRail dinsdag laten weten. Inzet van het spoor scheelt dagelijks tientallen vrachtwagens op de overbelaste snelwegen A1 en A12 richting het oosten van het land.

Op 3 januari viel een sluisdeur in Eefde naar beneden. Sindsdien kunnen bedrijven hun goederen niet meer over water laten vervoeren. Omdat de wegen overbelast raken, is besloten een in onbruik geraakte laad- en losplaats tijdelijk te heropenen. De gemeente Almelo heeft dinsdag een gedoogbeschikking voor de tijdelijke heropening afgegeven en een route gemarkeerd voor vrachtwagens die vanuit Almelo richting Hengelo (O.) gaan rijden.

De betrokken bedrijven en de werkgeversorganisatie voor het spoorgoederenvervoer Koninklijk Nederlands Vervoer zijn blij met de noodoplossing. De stremming bij Eefde kost het bedrijfsleven tonnen per dag.

Bron: De Telegraaf

Nieuws
Medewerker Forum
Berichten: 15377
Geregistreerd: wo 19 maart 2008 14:12
Ontvangen Bedankjes: 3 keer
Bericht Re: Kort nieuws: Goederen door Nieuws » ma 06 feb 2012 12:33

Spoorgoederenvervoer ontspringt winterdans grotendeels

6 februari 2012

Het goederenvervoer per spoor heeft het afgelopen weekend relatief weinig last gehad van het extreme winterweer. Dat laat brancheorganisatie KNV Spoorgoederen weten.

Dat is mede te danken aan het feit dat er het afgelopen weekend sowieso geen treinverkeer was gepland op de Betuweroute vanwege werkzaamheden in Duitsland op het traject Emmerich – Oberhausen.

Volgens vervoerder DB Schenker is de bereikbaarheid van terminals en spooraansluitingen in heel Nederland nu weer normaal, met uitzondering van een particuliere terminal in Leusden en het bedrijvenpark Almelo.

Op de eerste arriveert dagelijks een trein met VW-auto’s en onderdelen voor importeur Pon. Dat Almelo nog niet bereikbaar is, komt slecht uit omdat de spoorverbinding fungeert als alternatief voor binnenvaart, die de afgelopen weken als gevolg van de problemen met de sluis bij Eefde gestremd was.

Op het rangeercentrum Kijfhoek bij Barendrecht werd het ‘heuvelproces’, waarmeer wagons worden gesorteerd, zaterdag uit voorzorg stilgelegd. Volgens woordvoerder Jelle Rebbers van DB Schenker waren de wissels op Kijfhoek als gevolg van een combinatie van sneeuw en vorst onbruikbaar en functioneerden de railremmen van de automatische sorteerinrichting niet meer goed.

Het heuvelen is het gisteravond weer op gang gekomen maar er zullen de komende tijd nog wel vertragingen zijn, verwacht DB Schenker. Vanmorgen vroeg was er een achterstand van elf treinen. Het bedrijf ondervindt verder problemen met vastgevroren ladingen kolen en erts, die de wagon niet uit willen.

Volgens KNV-directeur Ad Toet was er ‘geen paniek’ bij het spoorgoederenvervoer. “ProRail heeft zijn best gedaan op het gemengde net. In goed overleg zijn dienstregelingen aangepast.” De brancheorganisatie ziet geen aanleiding voor klachten richting infrabeheerder of minister Schultz.

Volgens Rebbers is er met het aantreden van Marion Gout als ceo van ProRail meer aandacht voor het railgoederenvervoer aan het ontstaan. “Juist onder dit soort omstandigheden maakt dat het verschil”, zegt hij.

Bron: Nieuwsblad Transport

Nieuws
Medewerker Forum
Berichten: 15377
Geregistreerd: wo 19 maart 2008 14:12
Ontvangen Bedankjes: 3 keer
Bericht Re: Kort nieuws: Goederen door Nieuws » do 01 maart 2012 14:09

Tonnen tegen lawaai goederentrein Oss

1 maart 2012

Oss reserveert 750.000 euro om geluidmaatregelen te treffen tegen lawaai van de goederentreinen die tussen NS-station en bedrijventerrein Elzenburg rijden.

ProRail heeft toegezegd om ook aan spoor en trein zelf geluiddemping aan te brengen. Bij wijze van proef bekijkt Oss nu of geluid ook verstrooid kan worden. Geluiddeskundigen gaan na of geluidgolven kunnen worden verstoord of omgebogen. Dat zou een deel van de hinder kunnen wegnemen, verwachten ze.

Direct na het treffen van de maatregelen worden nieuwe geluidmetingen verricht om na te gaan of het beoogde effect is bereikt.

Bron: Brabants Dagblad

Nieuws
Medewerker Forum
Berichten: 15377
Geregistreerd: wo 19 maart 2008 14:12
Ontvangen Bedankjes: 3 keer
Bericht Re: Kort nieuws: Goederen door Nieuws » di 20 maart 2012 12:30

Sortseersysteem op Kijfhoek weer vrijgegeven

20 maart 2012

De automatische sorteerinrichting op het spooremplacement Kijfhoek kan weer zonder beperkingen worden gebruikt, ook voor het sorteren van wagons met gevaarlijke stoffen.

In augustus vorig jaar besloten ProRail, eigenaar van het emplacement, Keyrail als beheerder en gebruiker DB Schenker Rail een onderzoek in te stellen naar de veiligheid van de sorteerinrichting.
Dit nadat was gebleken dat wagons te snel 'afliepen', hetgeen zeker met gevaarlijke stoffen een veiligheidsrisico inhoudt. DB Schenker voerde vervolgens een aangepaste procedure in, die beperkingen in de dienstverlening aan klanten meebracht.

De uitkomsten van het onderzoek, dat werd uitgevoerd met behulp van externe deskundigen, zijn voorgelegd aan een veiligheidsdeskundige bij chemisch concern Sabic en hebben geleid tot een volgens DB Schenker 'samenhangend pakket aan maatregelen op het gebied van techniek en processen'.

DB Schenker verwacht dat de dienstverlening aan klanten, die gebruik maken van het Europese distributiesysteem voor wagenladingen, deze maand weer op het oude niveau komt.

Bron: Nieuwsblad Transport

Nieuws
Medewerker Forum
Berichten: 15377
Geregistreerd: wo 19 maart 2008 14:12
Ontvangen Bedankjes: 3 keer
Bericht Re: Kort nieuws: Goederen door Nieuws » di 27 maart 2012 15:50

Euroterminal wil aantal treinladingen verdrievoudigen

27 maart 2012

COEVORDEN - De Euroterminal in Coevorden wil de capaciteit van het aantal te verwerken treinladingen meer dan verdrievoudigen.

Het overslagbedrijf van trein op vrachtwagen wil van 35.000 teu naar 60.000 teu in 2014 en 100.000 teu in de toekomst. Eén teu is gelijk aan de afmeting van een container.

Voor zo'n grote uitbreiding zijn meer opstelsporen en ruimte voor overslag nodig. Ook wilde Euroterminal over 6 à 7 kilometer tussen Laarwald en Coevorden een tweede spoor aanleggen, onder meer om bedrijfs-aansluitingen mogelijk te maken.

De Bentheimer Eisenbahn (BE) die de treinen voor de Euroterminal Coevorden rijdt heeft onlangs een zware elektrische locomotief aangeschaft. Daarmee wil de BE zelf de goederentreinen van Rotterdam naar Coevorden gaan rijden. Nu worden de goederentreinen nog door een andere vervoerder naar Coevorden gebracht. Bovendien is een elektrische locomotief goedkoper en sterker dan een dieselloc.

Bron: RTV Drenthe

Nieuws
Medewerker Forum
Berichten: 15377
Geregistreerd: wo 19 maart 2008 14:12
Ontvangen Bedankjes: 3 keer
Bericht Re: Kort nieuws: Goederen door Nieuws » di 27 maart 2012 22:14

Automobiliste ziet locomotief te laat

27 maart 2012

Een 28-jarige bestuurster van een auto is vanavond op de Dokweg in Dordrecht tegen een overstekende locomotief gereden. Ze kwam met de schrik vrij, liet de politie weten.

De Dokweg wordt doorkruist door een enkelspoor goederenlijn tussen station Dordrecht en het zeehavengebied. Een rood licht en geluidssignalen van de trein waarschuwen de weggebruikers. Er zijn geen spoorbomen. De goederentreinen steken stapvoets de weg over.

Vermoedelijk heeft de vrouw de trein en het rode licht niet gezien. De buffers van de loc hebben zich net achter de zitplaats van de vrouw in de auto geboord. De wagen raakte zwaar beschadigd. De spoorwegpolitie verricht onderzoek naar de botsing. De loc liep vrijwel geen schade op, de machinist bleef ongedeerd.

Bron: Het Parool

Nieuws
Medewerker Forum
Berichten: 15377
Geregistreerd: wo 19 maart 2008 14:12
Ontvangen Bedankjes: 3 keer
Bericht Re: Kort nieuws: Goederen door Roberta » wo 28 maart 2012 05:52

Nieuws schreef:...De wagen raakte zwaar beschadigd ... De loc liep vrijwel geen schade op, de machinist bleef ongedeerd...

Ach, 1 ton versus, pak 'm beet, 80 ton. Schade????

Avatar gebruiker
Roberta
Berichten: 1590
Geregistreerd: ma 16 nov 2009 21:01
Woonplaats: Zeist
Heeft Bedankt: 7 keer
Ontvangen Bedankjes: 19 keer
Bericht Re: Kort nieuws: Goederen door groningen » wo 28 maart 2012 06:46

Tja; auto rijdt locomotief total loss. Dat zou wereldnieuws zijn.
5 - 10 - 20 - 50 - 100 - 200 - 500

groningen
Berichten: 5484
Geregistreerd: zo 08 nov 2009 23:17
Woonplaats: Groningen
Ontvangen Bedankjes: 10 keer
Bericht Re: Kort nieuws: Goederen door Gilles » wo 28 maart 2012 07:54

Dat zou helemaal geen wereldnieuws zijn, komt vaak genoeg voor dat een auto bij een aanrijding voor heel wat schade zorgt. Als de auto in brand was gevlogen bv. Of als je een auto niet tegen de voorzijde krijgt maar tegen bv een draaistel krijgt dan wil dat in combinatie met snelheid reden zijn voor een ontsporing.

Maar met dit soort snelheden is dat niet echt aan de orde knipoog

Avatar gebruiker
Gilles
Medewerker ProRail
Medewerker ProRail
Berichten: 6114
Geregistreerd: za 11 sep 2004 19:57
Woonplaats: Ddr
Bericht Re: Kort nieuws: Goederen door groningen » wo 28 maart 2012 08:10

Van een Twitterfoto zie ik dat het Captrainlocomotief 104 was. De auto kwam van de Weeskinderendijk.
5 - 10 - 20 - 50 - 100 - 200 - 500

groningen
Berichten: 5484
Geregistreerd: zo 08 nov 2009 23:17
Woonplaats: Groningen
Ontvangen Bedankjes: 10 keer
Bericht Re: Kort nieuws: Goederen door Nieuws » wo 11 apr 2012 14:42

Lek tankwagon Roosendaal gedicht, goederenverkeer weer op gang

11 april 2012

ROOSENDAAL - Het lek in een tankwagon vol zouztuur bij het NS-station in Roosendaal is woensdagmiddag rond half een gedicht.

Daarna is het uit veiligheidsoverwegingen stilgelegde goederenvervoer weer op gang gekomen. Het passagiersvervoer per spoor heeft geen hinder van het incident ondervonden. Het lek werd woensdagmorgen rond tien uur ontdekt bij een tankwagon op het rangeerterrein bij het station.

Volgens de politie kwam er een kleine hoeveelheid van de bijtende stof vrij maar was geen sprake van gevaarlijke concentraties. Brandweer, ProRail, GHOR en de regionale milieudienst kwamen eraan te pas om het lek te repareren.

Bron: BN de Stem

Nieuws
Medewerker Forum
Berichten: 15377
Geregistreerd: wo 19 maart 2008 14:12
Ontvangen Bedankjes: 3 keer
Bericht Re: Kort nieuws: Goederen door Nieuws » vr 13 apr 2012 12:35

Goederentrein ontspoord op Maasvlakte

13 april 2012

Een goederentrein is vrijdagochtend ontspoord op de Rotterdamse Maasvlakte.

De machinist raakte lichtgewond aan zijn hoofd. De gevaarlijke stoffen die de trein vervoerde zaten niet in de twee ontspoorde wagons, laat een politiewoordvoerder weten.

Hoe het ongeluk, dat rond 11.00 uur gebeurde bij de Missouriweg, heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk. De stroom is van de bovenleidingen gehaald om de trein veilig weg te kunnen halen. Dat heeft volgens de woordvoerder vooralsnog geen gevolgen voor overig treinverkeer.

Bron: Nieuws.nl

Nieuws
Medewerker Forum
Berichten: 15377
Geregistreerd: wo 19 maart 2008 14:12
Ontvangen Bedankjes: 3 keer
Bericht Re: Kort nieuws: Goederen door Nieuws » vr 13 apr 2012 12:38

Contargo-dienst Rotterdam-Basel in 2011 'succesvol'

13 april 2012

De multimodale dienst van Contargo tussen Rotterdam/Antwerpen en het Zwitserse Basel vervoerde vorig jaar 13.500 teu.

De Basel Multimodal Express, ging in februari 2011 van start. Containers worden van Rotterdam met binnenschepen naar Emmerich vervoerd en gaan daar de trein op.
Contargo spreekt van een succes. De dienst kent twee rondreizen per week. Het spoorvervoer tussen Emmerich en Basel vindt 's nachts plaats. Alleen het voor- en natransport van en naar Basel gebeurt met de vrachtauto.

Bron: Nieuwsblad Transport

Nieuws
Medewerker Forum
Berichten: 15377
Geregistreerd: wo 19 maart 2008 14:12
Ontvangen Bedankjes: 3 keer
Bericht Re: Kort nieuws: Goederen door Nieuws » za 14 apr 2012 11:33

'Spoor Maasvlakte pas maandag vrij'

14 april 2012

Het bergen van de twaalf treinwagons die vrijdagochtend ontspoorden op de Maasvlakte, duurt zeker tot maandagochtend. Het verwijderen van de wrakken is volgens de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond 'complexer' dan gedacht.

De wagons van de goederentrein ontspoorden na een botsing tussen twee treinen. Dat gebeurde buiten de poort van containerterminal ECT. Twee machinisten raakten lichtgewond. Om de ECT-terminal bereikbaar te houden, wordt het trein- en wegverkeer voorlopig omgeleid.

Veiligheidsstaf
De Gemeentelijke Veiligheidsstaf onder leiding van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb kwam vrijdagavond laat bijeen om de problemen rond het verwijderen van de wagons de bespreken. Onder meer de aanwezige hoogspanningsleidingen zorgen voor problemen, omdat ze de kraanwagens in de weg staan. Die kunnen daardoor slechts op bepaalde punten worden gebruikt. Daarom is besloten om tijdelijk de stroom van de hoogspanningslijn om te leiden.

Ook een viaduct en een zogeheten leidingstraat met gasleidingen bemoeilijken de operatie. Om het spoor toch weer vrij te maken, hanteren de hulpdiensten diverse methoden. Zo wordt een deel van de trein uit elkaar gehaald. Op andere punten worden wrakken weggesleept, of getakeld.

Naar verwachting is het spoor maandagochtend weer vrij. Dan begint de spits voor containerterminal ECT.

Onderzoeken
De Inspectie Leefomgeving en Transport stelt een onderzoek in naar het ongeval. Daarnaast onderzoekt de spoorwegpolitie wat er is gebeurd en waren onderzoekers van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid ter plaatse.

Bron: RTV Rijnmond

Nieuws
Medewerker Forum
Berichten: 15377
Geregistreerd: wo 19 maart 2008 14:12
Ontvangen Bedankjes: 3 keer
Bericht Re: Kort nieuws: Goederen door Nieuws » zo 15 apr 2012 12:54

Spoor Maasvlakte vrij na botsing

15 april 2012

AMSTERDAM - De opruimwerkzaamheden op het spoor op de Rotterdamse Maasvlakte, waar vrijdag twee goederentreinen op elkaar botsten, zijn afgerond.

De ontspoorde wagons zijn weggehaald, meldt exploitant van de Betuwelijn Keyrail zondag. Nu het spoor vrij is kan begonnen worden met het repareren ervan. Het is niet bekend hoelang dat gaat duren. Het treinverkeer kan nog steeds hinder ondervinden van de werkzaamheden.

Door de botsing ontspoorden vrijdagochtend een locomotief en een aantal wagons. Een paar containers kwamen op de grond terecht. Twee machinisten raakten lichtgewond aan hun hoofd. Het is nog niet duidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Bron: Nu.nl

Nieuws
Medewerker Forum
Berichten: 15377
Geregistreerd: wo 19 maart 2008 14:12
Ontvangen Bedankjes: 3 keer
Bericht Re: Kort nieuws: Goederen door Laurent » zo 13 mei 2012 01:34

Omstreeks 17:50 werd door de machinist van de DBS 1615, die met een staaltrein onderweg was naar Beverwijk, melding gemaakt van brand in zijn loc, die zich toen in Uitgeest bevond. De loc was toen omgelopen en er zou rookontwikkeling zijn geweest in de machineruimte. Direct werd al het treinverkeer stilgelegd en de brandweer rukte met groot materieel uit. Uiteindelijk bleek het allemaal paniek om niets te zijn. De loc werd echter niet meer veilig geacht en is op de handrem te Uitgeest gezet, waarna het treinverkeer weer langzaam op gang kwam, zo vanaf 19:00h. De brandweer was toen al lang en breed vertrokken. Niet veel later, tussen 19:05 en 19:10, kwam DBS 189 073 binnen te Uitgeest vanuit Beverwijk om de trein op te halen. Na de remproef werd vrij snel weer teruggegaan naar Beverwijk, want klant TATA had de zending inmiddels ook te laat ontvangen. Met ruim 2 uur vertraging vertrekt de 189 073 + 1615 met een sleepje Sf(f)himmns vanuit Uitgeest richting Beverwijk. Inmiddels wees de klok 19:20 aan.
Neem ook eens een kijkje op mijn youtube kanaal: Railion 6513

Avatar gebruiker
Laurent
Moderator / Beheerder
Berichten: 3446
Geregistreerd: vr 06 okt 2006 23:14
Woonplaats: Somewhere over the Rainbow
 

Plaats een reactie

Volgende

Keer terug naar Goederenvervoer

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast