Opeens Had Ik Het ... over treinen en ander openbaar vervoer, sinds 2003


Forumoverzicht  • Treinen  • Goederenvervoer
   
Registreren
 
 
 

Opeens Had Ik Het ... over treinen en ander openbaar vervoer, sinds 2003

Valburg weer in beeld voor containeroverslag spoor

Nieuws, vragen en discussies over het goederenvervoer per spoor.

Plaats een reactie

Bericht Valburg weer in beeld voor containeroverslag spoor door Nieuws » do 29 aug 2013 11:45

Valburg weer in beeld voor containeroverslag spoor

29 augustus 2013

VALBURG - Het kleine rangeerterrein langs de Betuweroute bij Valburg is opnieuw in beeld als belangrijkste locatie om containers over te laden van treinen op vrachtwagens en omgekeerd.

De provincie Gelderland heeft die plek als eerste voorkeur genoemd. Een tweede mogelijkheid is het voormalige terrein van Akzo – Kleefse Waard – in Arnhem.

Gemis
Gelderland heeft een studie laten uitvoeren naar 12 potentiële plekken om een containerterminal op het spoor aan te sluiten. De provincie vindt het een gemis dat Gelderland niet 1 zo'n overslagmogelijkheid heeft en ziet met lede ogen aan dat op veel plekken elders in het land zo'n voorziening een flinke economische impuls geeft. Veel goederenvervoer gaat dwars door Gelderland – met name via A15, A1, Waal en Betuweroute – maar de provincie haalt daar weinig of geen profijt uit.

Rotterdam
Van de 12 locaties liggen er 7 in de omgeving Tiel/Geldermalsen/Zaltbommel. Maar alle hebben het nadeel dat ze óf te dicht bij de Rotterdamse haven liggen óf slecht zijn aan te sluiten op het goederentransport via de Betuweroute. De locatie in Valburg heeft als voordeel dat de Betuweroute er pal naast ligt. Daardoor kunnen doorgaande treinen tussen Rotterdam en het Europese achterland eenvoudig een korte stop maken om containers te laden en lossen.

Bron: Gelderlander

Nieuws
Medewerker Forum
Berichten: 15377
Geregistreerd: wo 19 maart 2008 14:12
Ontvangen Bedankjes: 3 keer
Bericht Re: Valburg weer in beeld voor containeroverslag spoor door SuperGhost » do 29 aug 2013 17:44

En als je dan ook nog even 3 km kanaal graaft (verlenging Maas-Waalkanaal), dan kun je ook meteen aansluiten op de Waal en heb je dus een goede aansluiting op spoor, weg en water tevreden zon
regelmatige gebruiker van de stations Nijmegen Heyendaal, Nijmegen, Arnhem, Zutphen, Lichtenvoorde-Groenlo en Zevenaar

SuperGhost
Berichten: 14731
Geregistreerd: vr 01 aug 2008 15:36
Woonplaats: Nijmegen/Eibergen
Heeft Bedankt: 2 keer
Ontvangen Bedankjes: 12 keer
Bericht Re: Valburg weer in beeld voor containeroverslag spoor door rww » do 29 aug 2013 18:13

Ik zou de keel/de jezuiten waai een geschikter terrein vinden ivm de nederrijn en snelweg.

rww
Berichten: 221
Geregistreerd: di 15 maart 2011 22:22
Woonplaats: Verwegistan
Bericht Re: Valburg weer in beeld voor containeroverslag spoor door groningen » di 03 sep 2013 07:27

Valburg in beeld voor railterminal
--------------------------------------------------------------------------------
Valburg is wederom in beeld als locatie voor een railterminal voor de overslag van containers van spoor naar de weg. Gedeputeerde Staten hebben verschillende locaties laten onderzoeken, Valburg en de Kleefse Waard in Arnhem zijn de meest kansrijke locaties.

Gedeputeerde Staten geven de voorkeur aan Valburg, vanwege de mogelijkheid om bij te laden op doorgaande treinen. De overige locaties liggen te dicht bij de Rotterdamse haven of te ver van de Betuweroute, waardoor ze minder interessant zijn voor logistieke bedrijven.

Gedeputeerde Conny Bieze: ‘De railterminal is hard nodig, omdat het goederenverkeer fors zal toenemen met de uitbreiding van de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Gelderland is de belangrijkste doorgangsroute tussen Rotterdam en het Ruhrgebied. Met de railterminal willen we de kansen die dit biedt voor Gelderse bedrijven beter benutten.’

Voor de ontwikkeling van Gelderland als logistieke hotspot moeten bedrijven kunnen beschikken over meerdere vervoersmogelijkheden van goederen. Logistieke distributiecentra willen graag beschikken over transportmogelijkheden over de weg, het water en het spoor. Gedeputeerde Bieze: ‘Voor het vervoer over water en de weg biedt Gelderland genoeg mogelijkheden, maar we hebben nog geen railterminal om goederen per spoor te vervoeren.’

In het verleden is al geprobeerd een railterminal bij Valburg te realiseren. Tot 2012 is hier samen met transportbedrijf RSC aan gewerkt. Vanwege de gewijzigde economische omstandigheden heeft RSC zich moeten terugtrekken. Inmiddels is er een nieuwe marktpartij geïnteresseerd in de ontwikkeling van een kleine railterminal bij Valburg. Gedeputeerde Staten gaan met Provinciale Staten in overleg over de plannen voor de railterminal.

Bron: Provincie Gelderland
5 - 10 - 20 - 50 - 100 - 200 - 500

groningen
Berichten: 5484
Geregistreerd: zo 08 nov 2009 23:17
Woonplaats: Groningen
Ontvangen Bedankjes: 10 keer
 

Plaats een reactie

Keer terug naar Goederenvervoer

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast