Opeens Had Ik Het ... over treinen en ander openbaar vervoer, sinds 2003


Forumoverzicht  • Bus, tram, metro en overig OV  • Bus, tram, metro en overig OV in Nederland
   
Registreren
 
 
 

Opeens Had Ik Het ... over treinen en ander openbaar vervoer, sinds 2003

[GVB] Amsterdam

Nieuws, discussies en reiservaringen over bus, tram en metro en overig OV in Nederland. Nieuwsberichten met bronvermelding.

Plaats een reactie

Bericht Re: [GVB] Amsterdam door John » di 04 jun 2013 12:55

Als er toch perse een lijn die kant op moet, zou ik nog eerder voor de 4 gaan na opening van de Noord/Zuidlijn.

John
Moderator / Beheerder
Berichten: 7612
Geregistreerd: vr 27 maart 2009 23:57
Woonplaats: Amsterdam
Heeft Bedankt: 24 keer
Ontvangen Bedankjes: 14 keer
Bericht Re: [GVB] Amsterdam door Gereke » di 04 jun 2013 13:01

Eens.

Gereke
Berichten: 2239
Geregistreerd: ma 14 feb 2011 23:41
Woonplaats: Amsterdam
Heeft Bedankt: 3 keer
Bericht Re: [GVB] Amsterdam door Roberta » do 06 jun 2013 08:33

Roberta schreef:
John schreef:Dat is strikt geheim natuurlijk. Stel je voor dat het openbaar is, voor je weet zijn er dan nog meer opstanden zoals nu in de Rivierenbuurt.
Zoals lijn 12 door de Van Woustraat sturen...

Plan is om lijn 12 via de Van Woustraat naar de Ceintuurbaan — Roelof Hartplein te laten rijden, zodat het gedeelte Churchill-laan — Ferdinant Bolstraat opgeheven kan worden. Voeg lijn 25 daarbij, en de Rivierenbuurt wordt er qua OV niet beter op.

Avatar gebruiker
Roberta
Berichten: 1590
Geregistreerd: ma 16 nov 2009 21:01
Woonplaats: Zeist
Heeft Bedankt: 7 keer
Ontvangen Bedankjes: 19 keer
Bericht Re: [GVB] Amsterdam door Alargule » do 06 jun 2013 08:37

Wat is de logische gedachtegang daarachter?

Alargule
Berichten: 173
Geregistreerd: ma 28 mei 2007 17:35
Woonplaats: blablabla
Heeft Bedankt: 1 keer
Ontvangen Bedankjes: 1 keer
Bericht Re: [GVB] Amsterdam door John » do 06 jun 2013 12:17

Een aantal jaar terug was er wel een vrij serieus voorstel om lijn 12 door de van Woustraat te sturen, maar dat was in combinatie met het verleggen van lijn 25 naar het Amstelstation.

John
Moderator / Beheerder
Berichten: 7612
Geregistreerd: vr 27 maart 2009 23:57
Woonplaats: Amsterdam
Heeft Bedankt: 24 keer
Ontvangen Bedankjes: 14 keer
Bericht Re: [GVB] Amsterdam door Ubahn » do 06 jun 2013 17:41

Ik denk al. Maar jah, dat kost ook extra geld aangezien lijn 12 dan in beide richtingen 2 handwissels berijdt, die dus alle 4 vetag moeten worden gemaakt.

Avatar gebruiker
Ubahn
Medewerker GVB
Medewerker GVB
Berichten: 1012
Geregistreerd: wo 12 nov 2008 12:51
Woonplaats: Amsterdam
Heeft Bedankt: 1 keer
Bericht Re: [GVB] Amsterdam door Vinny » do 06 jun 2013 18:55

De lijnen meer volgens het spinnenwebpatroon laten lopen.

Avatar gebruiker
Vinny
Spoormedewerker
Spoormedewerker
Berichten: 6989
Geregistreerd: wo 14 dec 2005 23:54
Woonplaats: Heeg
Heeft Bedankt: 1 keer
Ontvangen Bedankjes: 3 keer
Bericht Re: [GVB] Amsterdam door Nieuws » wo 19 jun 2013 12:43

Hippe koffiebar in afgedankte metrostellen

19 juli 2013

GroenLinks wil ondernemers en kunstenaars de oude metrostellen die volgend jaar vervangen worden laten verbouwen tot koffiebars of ateliers. Als het aan GroenLinks ligt kunnen Amsterdammers volgend jaar koffie drinken of naar kunst kijken in de afgedankte metrostellen. Dit gebeurt onder meer al in Londen.

GroenLinks wil de 30 jaar oude metro’s die in 2014 door het Amsterdamse GVB uit de roulatie worden gehaald, redden van de schroothoop. Ondernemers en kunstenaars moeten de kans krijgen deze karakteristieke zilveren metrostellen nieuw leven in te blazen. “In diverse andere steden zoals Londen hebben tal van oude metrowagons een woon- of kantoorfunctie gekregen”, zegt initiatiefnemer Simion Blom van GroenLinks in Zuidoost. “Dat voorbeeld moet hier navolging krijgen. Naast dat hergebruik milieubesparend is, zijn de metro’s deel van onze geschiedenis. Het is jarenlang een levensader naar de stad geweest voor bewoners van Zuidoost.”

GroenLinks-gemeenteraadslid Fjodor Molenaar heeft hiervoor gisteravond het initiatiefvoorstel Metro-Retro ingediend tijdens de Regioraad van de Stadsregio. Blom presenteert het plan volgende week in de deelraad. De gemeente is eigenaar van de Zilvermeeuwen. ‘We willen de ze voor zo laag mogelijke kosten over doen om jonge ondernemers in alle stadsdelen zo een kans te geven”, zegt Molenaar. “Ze kunnen gebruikt worden als koffiebar, kantoor of atelierruimte voor kunstenaars.” Maar de gedachten gaan ook naar maatschappelijke functies. Blom: “Naast een impuls voor de creatieve economie, zie ik kansen voor jongeren om oude metrostellen om te toveren tot bijvoorbeeld een jeugdhonk, waar in de Bijlmer op veel plekken nog een groot tekort aan is.”

Het gaat om dertien metrostellen die op de nominatielijst voor sloop staan. De overige tien stuks wil het GVB behouden voor speciale gelegenheden. GroenLinks ziet onder meer het Bijlmerpark en het Sloterpark als mooie locaties voor de afgedankte exemplaren. Het stelt voor een prijsvraag uit te schrijven waarbij stadsdelen en andere geïnteresseerden plannen en mogelijke locaties kunnen indienen. Zuidoost is inmiddels al benaderd door potentiële ondernemers. “De animo is er, dat weet ik zeker”, zegt Blom.

Bron: Metro

Nieuws
Medewerker Forum
Berichten: 15377
Geregistreerd: wo 19 maart 2008 14:12
Ontvangen Bedankjes: 3 keer
Bericht Re: [GVB] Amsterdam door Nieuws » do 20 jun 2013 12:34

PvdA: meer handhaving in metrostations om zwartrijders te beboeten

20 juni 2013

De PvdA wil dat het Amsterdamse Veiligheidsteam Openbaar Vervoer (VOV) op de metrostations de bevoegdheid krijgt om zwartrijders te beboeten. De partij zegt dat het GVB, die nu het alleenrecht heeft op uitschrijven van prenten voor onbetaald meerijden in het stadsvervoer, dit tegenhoudt. “De gemeente, 100 procent eigenaar van het GVB, is niet in staat hierover afspraken te maken met de vervoerder, terwijl de oplossing simpel is”, zegt Rik Winsemius, raadslid Verkeer en Vervoer. “Als het GVB toestaat dat het team zwartrijden mag aanpakken, kunnen we samen het openbaar vervoer veiliger maken.”

De medewerkers van de Dienst Stadstoezicht verenigd in de VOV waarborgen de openbare orde op de metrostations. Tot voor kort gaven zij zwartrijders die metropoortjes open trapten een boete voor vandalisme. Na een gerechtelijke uitspraak eerder dit jaar mag dit echter niet meer. Er is pas sprake van vandalisme als er blijvende schade is, oordeelde de rechter. De jongeren, vaak de Top600 criminele jongeren in de stad, moeten de handhavers nu laten lopen. Volgens Winsemius spelen voor het GVB financiële motieven mee om het VOV te weren. “Het GVB verdient geld aan het zelf uitschrijven van boetes voor zwartrijden. En niet aan de bekeuringen die het veiligheidsteam uitdeelt.”

Het GVB weerspreekt dit en zegt dat het wel degelijk naar een samenwerking toe wil. “Wij zouden het op prijs stellen als VOV wel zou kunnen verbaliseren als mensen zonder geldig vervoerbewijs door de metropoortjes gaan”, zegt een GVB-woordvoerder. “Samen met VOV zijn wij op zoek naar een oplossing binnen de juridische mogelijkheden. Nu zijn juridisch alleen de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van het GVB hiertoe bevoegd.” Winsemius twijfelt aan deze wil en noemt de zoektocht schromelijk laat. “Het GVB en de gemeente weten dit al sinds januari. Ik wil dat er nu snel een oplossing komt.”

Bron: Metro

Nieuws
Medewerker Forum
Berichten: 15377
Geregistreerd: wo 19 maart 2008 14:12
Ontvangen Bedankjes: 3 keer
Bericht Re: [GVB] Amsterdam door Ubahn » do 20 jun 2013 17:19

Net op AT5-nieuws: M5 gaat vanaf woensdag as rijden. Problemen met de treintv zijn tijdelijk opgelost door systeem uit de Zilvermeeuwen over te zetten naar die van de M5. In de tussentijd kan Alstom op zoek gaan naar een permanente oplossing voor het probleem.

Avatar gebruiker
Ubahn
Medewerker GVB
Medewerker GVB
Berichten: 1012
Geregistreerd: wo 12 nov 2008 12:51
Woonplaats: Amsterdam
Heeft Bedankt: 1 keer
Bericht Re: [GVB] Amsterdam door Ubahn » ma 01 jul 2013 19:41

Vandaag op de M5 gewacht en heb uiteindelijk Venserpolder - Gaasperplas - Sloterdijk mee gereden.
Opvallende zaken:
  • Optrekken gaat heel traag. Ook afremmen overigens. Gevoel voor snelheid zit er dus niet in, zoals bij de CAF-wagens.
  • Afgesloten deur 6A (defect?)
  • Verlichting dimt ipv helemaal uit te schakelen zoals we nu gewend zijn bij de CAF en BN. Alleen is de sensor erg gevoelig want het dimde een paar keer af en aan.
  • Speakers geven een geweldig geluid, heel akoestisch.
  • Afroepen komen consequent als de metro ter hoogte van de kop van het perron is, i.t.t. als bij de CAF, die normaalgesproken bij het S-bordje afroept.
  • Gaasperplas had geen afroep. Bij deurvrijgave stond er wel iets van: "Eindpunt. Last stop" op de lichtkranten.
  • Op de terugweg had Kraaiennest geen afroep. De lichtkranten gaven steeds "M"; "M50 Isolatorweg"; 1/07/2013"; "18:00" aan. Vanaf Ganzenhoef werd alles wel weer afgeroepen.
  • Na Station Lelylaan bleven de displays en lichtkranten aangeven dat het volgende station Lelylaan is, maar vanaf de afroep van Postjesweg deed alles het weer goed.
  • Op de schermpjes boven de zitplaatsen worden wel de overstapinfo getoond en een foto van het station. Deze foto is niet altijd het station want bij Jan van Galenstraat wordt de foto van de tramhalte getoond.
  • Bus 69 wordt als overstapinfo omgeroepen bij De Vlugtlaan

Avatar gebruiker
Ubahn
Medewerker GVB
Medewerker GVB
Berichten: 1012
Geregistreerd: wo 12 nov 2008 12:51
Woonplaats: Amsterdam
Heeft Bedankt: 1 keer
Bericht Re: [GVB] Amsterdam door John » ma 01 jul 2013 22:41

Bus 69 wordt als overstapinfo omgeroepen bij De Vlugtlaan
Dat is weer een klassieke fout, die ontstaat omdat bus 69 ook een halte heeft die zo heet...

Misschien moeten we in Amsterdam maar eens afstappen van dubbele haltenamen. De OVinfo app kan er bijvoorbeeld ook niet mee omgaan als je bijvoorbeeld een halte als Jan van Galenstraat opzoekt verdrietig

John
Moderator / Beheerder
Berichten: 7612
Geregistreerd: vr 27 maart 2009 23:57
Woonplaats: Amsterdam
Heeft Bedankt: 24 keer
Ontvangen Bedankjes: 14 keer
Bericht Re: [GVB] Amsterdam door SuperGhost » di 02 jul 2013 01:38

Welke snuggere geest in Amsterdam heeft dat bedacht dan? ach nee
regelmatige gebruiker van de stations Nijmegen Heyendaal, Nijmegen, Arnhem, Zutphen, Lichtenvoorde-Groenlo en Zevenaar

SuperGhost
Berichten: 14731
Geregistreerd: vr 01 aug 2008 15:36
Woonplaats: Nijmegen/Eibergen
Heeft Bedankt: 2 keer
Ontvangen Bedankjes: 12 keer
Bericht Re: [GVB] Amsterdam door Gereke » di 02 jul 2013 09:22

Lang, lang geleden SuperGhost, toen er nog geen internet was, laat staan smartphones en toen nog niemand ooit van een automatische omroep had gehoord was er al openbaar vervoer in deze wereldstad! Toen heeft er iemand bedacht dat het wel handig zou zijn om haltes naar grote straten te noemen in plaats van steegjes.

Misschien had jij dit met je snuggere geest ook wel kunnen bedenken, toch?

Gereke
Berichten: 2239
Geregistreerd: ma 14 feb 2011 23:41
Woonplaats: Amsterdam
Heeft Bedankt: 3 keer
Bericht Re: [GVB] Amsterdam door Alargule » di 02 jul 2013 09:56

Dubbele haltenamen schaf je inderdaad niet af vanwege slecht ontworpen apps of halte-omroepsystemen, maar omdat ze überhaupt verwarring bij de reiziger kunnen veroorzaken.
Ook de conventie om op trams de eindbestemming als wijk weer te geven en de halte ter plaatse naar de dichtstbijzijnde straatnaam te vernoemen blijf ik typisch vinden, maar volgens mij is dat niet alleen in Amsterdam het geval.
Ik snap het ergens ook wel: tram 13 naar Geuzenveld zal wat makkelijker te begrijpen (en onthouden) zijn dan tram 13 naar het Lambertus Zijlplein. Maar wees daar dan ook consequent in en noem de eindhalte ook gewoon zo - zeker op de website van GVB, waar je je voor lijn 13 suf kunt zoeken naar de halte 'Geuzenveld'...

Alargule
Berichten: 173
Geregistreerd: ma 28 mei 2007 17:35
Woonplaats: blablabla
Heeft Bedankt: 1 keer
Ontvangen Bedankjes: 1 keer
Bericht Re: [GVB] Amsterdam door Ubahn » di 02 jul 2013 11:26

Dat vind ik juist niet handig. Snap ook niet waarom de eindhalte van tram 26 IJburg heet aangezien de tram al vanaf Steigereiland al door IJburg rijdt.

Ik ben meer voor eindbestemming met wijk - halte.

26 IJburg - Pampuslaan

Helemaal als er meerdere lijnen met dezelfde bestemming rondrijden maar verschillende eindhalte hebben.

Dubbele haltenamen is makkelijk te wiizigen naar beide namen van de straten bij de halte:
Bilderdijkstraat-de Clercqstraat
Bilderdijkstraat-Kinkerstraat
Dam-damrak
Dam-nieuwezijds voorburgwal
Dam-raadhuisstraat

Avatar gebruiker
Ubahn
Medewerker GVB
Medewerker GVB
Berichten: 1012
Geregistreerd: wo 12 nov 2008 12:51
Woonplaats: Amsterdam
Heeft Bedankt: 1 keer
Bericht Re: [GVB] Amsterdam door SuperGhost » di 02 jul 2013 13:38

Precies, dat is veel duidelijker.
Zo doen ze dat in Nijmegen (voorbeeld: Muntweg/Weezelaan en Muntweg/Overweg, Hengstdalseweg/Broerdijk en Hengstdalseweg/Sophiaweg, etc.) en Den Haag (voorbeeld Spui en Spui/Stadhuis) ook.
regelmatige gebruiker van de stations Nijmegen Heyendaal, Nijmegen, Arnhem, Zutphen, Lichtenvoorde-Groenlo en Zevenaar

SuperGhost
Berichten: 14731
Geregistreerd: vr 01 aug 2008 15:36
Woonplaats: Nijmegen/Eibergen
Heeft Bedankt: 2 keer
Ontvangen Bedankjes: 12 keer
Bericht Re: [GVB] Amsterdam door John » di 02 jul 2013 17:48

Nijmegen is dan ook de gidsstad als het gaat om openbaar vervoer.

John
Moderator / Beheerder
Berichten: 7612
Geregistreerd: vr 27 maart 2009 23:57
Woonplaats: Amsterdam
Heeft Bedankt: 24 keer
Ontvangen Bedankjes: 14 keer
 

Plaats een reactie

Vorige
Volgende

Keer terug naar Bus, tram, metro en overig OV in Nederland

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


cron